Quins valors compartim?

Suport als drets fonamentals
Responsabilitat mediambiental
Comerç just
Gestió ètica

Lluitant contra la pobresa i la desigualtat del planeta: així és Oxfam

El projecte de comerç just neix a València, com una manera de descentralitzar l'hegemonia de Barcelona, ​​ciutat on va néixer Oxfam Intermón i, també, per l'avantatge logístic de tenir tan a prop un Port. Els magatzems de comerç just els tenim al poble de Paterna.

Quan i com neix el projecte?

A Oxfam Intermón tenim l'objectiu de combatre les desigualtats econòmiques i socials que generen pobresa i injustícia. Som una ONG arrelada a Espanya amb més de 60 anys d'història. Des de 1997 formem part de la confederació internacional Oxfam, amb presència a més de 90 països. Promovem el comerç just com una altra forma de contribuir al desenvolupament de les persones i les seves comunitats, distribuint productes a les nostres pròpies botigues i supermercats. L'activitat de comerç just la vam iniciar el 1995, sent conscients que era una eina poderosíssima per a la lluita de les desigualtats.


Qui en són els fundadors?

Els fundadors d'Oxfam Intermón van ser els jesuïtes, al cap de pocs anys es van deslligar i, encara que al seu patronat hi ha algun jesuïta, Oxfam Intermón és aconfessional. Pel que fa al fundador de l'activitat de comerç just el seu nom és Rafael Sanchís.


Per què neix? Quina és la seva filosofia?

Neix per la necessitat d'eradicar la pobresa i la desigualtat del planeta.


Quants llocs de treball crea?

A Oxfam Intermón hi treballen 350 persones. A l'activitat de comerç just som 25 persones.


Treballa amb algun projecte social o col·labora amb alguna iniciativa?

Tota la nostra activitat és social. Tot i així, tenim quatre punts diferencials que ens fan ser qui som:
1. Assegurem aliments i feina digna. Treballem perquè les persones amb menys recursos puguin alimentar les seves famílies i sortir de la pobresa. Defensem el dret a l'aigua i la terra. Impulsem accions per afrontar el canvi climàtic i promovem el comerç just.

2. Proporcionem aigua per salvar vides. Defensem el dret de totes les persones a l'assistència i la protecció, ajudant a qui més ho necessita. Proporcionem aigua, sanejament, aliments i recer des del primer moment i el temps que calgui. Davant de conflictes i desastres, salvar vides és el primer.
3. Defensem els drets de les dones i les nenes. Les dones i les nenes representen el 70% de la població pobre. Treballem contra la discriminació perquè les dones puguin viure lliures de violència i exercir els seus drets a l'educació, l'accés a la terra, la seguretat, el treball i la participació política. Recolzant-les en les seves reivindicacions aconseguirem eradicar la pobresa.
4. Reduïm la desigualtat. La desigualtat agreuja l'impacte del Coronavirus entre les persones més vulnerables, tant dins com fora del nostre país. Demanem mesures que no augmentin la pobresa i la desigualtat i que protegeixin totes les famílies, especialment les que estan en situació més fràgil. És important replantejar el nostre sistema per posar la vida, les cures, les persones i el planeta al centre.


Quina és la seva relació amb el territori?

Estem presents a més de 90 països de tot el món. Els nostres programes han millorat, el darrer any, la vida de més de 27,5 milions de persones.
El 2016 vam decidir impulsar algunes de les nostres causes a Espanya, donant suport a organitzacions que desenvolupen una tasca fonamental per transformar la nostra societat.
El 2020 vam ampliar la nostra activitat amb un programa d'emergència destinat a cobrir necessitats bàsiques com aliments, pagament de lloguer o material escolar a llars en situació de més vulnerabilitat. El darrer any, hem proporcionat assistència directa a més de 33.868 persones i de forma indirecta, a gairebé 136.489.


Quin creieu que és el vostre element diferencial?

La visió integral en la lluita contra la pobresa, treballant al terreny però també en l'essencial denuncia, educació i campanyes als països rics.