Quins valors compartim?

Productes de Km 0
Suport als drets fonamentals
Productes artesanals

La proposta de Mallart: crear noves oportunitats laborals i millorar la vida de les persones

Al gener de 2018 Mallart reneix i pren un nou impuls de la mà de la Fundació Mas Albornà convertint-se així també en una iniciativa social que aporta valor i compromís als productes que elabora. Neixen, doncs, els primers embotits conscients, amb propòsit i valor social de Catalunya.

Quins van ser els primers passos de Mallart? On es va desenvolupar el projecte?

A les portes de la jubilació, la família Mallart (elaboradora xarcutera de La Llacuna amb més de 100 anys d’història) es troba amb què la continuïtat del seu llegat no està resolta. L’Ernest, el relleu generacional del negoci i treballador a l’obrador de la família, és una persona amb discapacitat inteŀlectual.

Ells són de La Llacuna (Anoia), localitat de tradició de segles en l’elaboració d’embotits envoltada de muntanyes boscoses i amb unes condicions climàtiques, d’alçada i de règim de vents ideals per a l’elaboració i l’assecatge.

Gestionar tot sol l’empresa resulta complicat i per això decideixen contactar amb la Fundació Mas Albornà, entitat referent en quant a integració de persones amb discapacitat i trastorn mental al territori. La finalitat és doble: garantir l’estabilitat i la qualitat del lloc de treball del seu fill així com preservar la continuïtat de l’empresa familiar evitant-ne la seva desaparició.


Qui en són els fundadors?

La Fundació Mas Albornà és la impulsora d’aquesta iniciativa de base social.


Per què neix? Quina és la seva filosofia?

Els Mallart ens van traspassar el seu coneixement i llegat centenari. Nosaltres vam reconfigurar-lo per a convertir l’antiga empresa local i familiar en un projecte social amb potencial de creixement i impacte. Vam formar un equip humà amb un mestre xarcuter i un enginyer alimentari al capdavant; vam invertir en un nou obrador equipat amb nova maquinària; vam construir una nova imatge de marca i vam refer el catàleg de productes per a adaptar-los a la nova estratègia. Des de Ma Albornà decidim construir el nou obrador (i, per tant, quedar-nos a La Llacuna) per tot el que aporta i el patrimoni i la història que hi ha al darrere.

Hem modificat algunes fórmules per adaptar-les a les noves necessitats i hem iniciat una nova línia de producció: els productes que fem amb gall del Penedès IGP.

Prioritzem matèries primes selectes, de qualitat i naturals. El porc és de l’escorxador d’Avinyó i el Gall és de la IGP Gall del Penedès. Les tripes són també naturals i les espècies les molturem a diari per a conservar la frescor.

La filosofia és aconseguir que els embotits siguin autèntiques EINES DE CONSTRUCCIÓ MASSIVA d’oportunitats als nostres col·lectius vulnerables: creació de llocs de treball, formació, impacte i visibilitat com a eina de sensibilització. A banda, llança al mercat un producte que no existia fins el moment: els embotits conscients.


Quants llocs de treball genera?

Actualment, Mallart té 8 treballadors.

Treballeu amb algun projecte social o col·laboreu amb alguna iniciativa?

Sí,. Mallart Artesans Xarcuters és una iniciativa social de la Fundació Mas Albornà amb més de 50 anys de trajectòria i una dilatada experiència en l’impuls de projectes de base social. La fundació Mas Albornà és una organització sense afany de lucre dedicada des de fa més de 50 a crear oportunitats d’inserció social i laboral a persones amb discapacitat i trastorn mental i altres grups de risc d’exclusió a l’Alt Penedès. Per aconseguir-ho, oferim una variada oferta de serveis a les empreses i ajuntaments i suports personalitzats a les persones.

La nostra visió és aconseguir la millora del projecte de vida de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió oferint-los un acompanyament basat en recursos i serveis de qualitat, centrat en els seus interessos i desitjos i que garanteixin els seus drets. Per això treballem per a esdevenir una organització referent generadora de valor que promogui la construcció d’un territori amb compromís social.

Avui som un col·lectiu de vora 450 persones. 225 amb certificat de discapacitat tenen una oportunitat de feina amb nosaltres.


La vostra identitat territorial és molt visible. Quina és la relació que teniu amb el territori?

Som una proposta gastronòmica de proximitat i ens sentim arrelats al nostre territori (Vegueria Penedès). També hem promogut projectes innovadors d’economia circular com l’acord de col·laboració amb el Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès a través del qual elaborem en exclusiva nous productes (inexistents al mercat fins el moment) fets amb gall del Penedès (Indicació Geogràfica Protegida) amb l’assessorament gastronòmic de la reconeguda Fundació Alícia.

Es tracta d’una iniciativa singular, única, i d’economia circular amb un doble valor: d’una banda, contribueix a la preservació de la raça Gall del Penedès (a espanya només hi ha 2 IGP d’Aviram), i, de l’altra, el component social que li aporta la Fundació Mas Albornà per la creació de llocs de treball a col•lectius vulnerables i la qualitat i la naturalitat de les elaboracions que es fan a Mallart Artesans Xarcuters. Així Mallart llança al mercat el primer paté rústic de Gall del Penedès que existeix i quatre productes més de la gamma “Gall del Penedès” (brou, aletes en escabetx, confit a les herbes aromàtiques)


Quin creieu que és el vostre element diferencial?

Som el primers embotits de poble i de qualitat conscients i amb valor social. Som hereus de la tradició de l’elaboració a La Llacuna amb la visió renovada del component social que li aporten un ingredient extra que ens fan singulars.