Quins valors compartim?

Productes de Km 0
Productes artesanals

Les maneres de crear i de fer gaudir de La Pirata

La Pirata apareix com idea entre 2004 i 2012, i durant el 2012 és quan es transforma d'una passió i inquietud, a un projecte empresarial.

Quins van ser els primers passos de La Pirata? On es va desenvolupar el projecte des dels seus inicis?

Neix i es desenvolupa a Súria, hem passat per diferents períodes en el nostre desenvolupament:

De 2004 a 2012 vam tenir una etapa homebrew, d'introducció i aprenentatge on elaboràvem cervesa casolana a la cuina de casa.

De 2012 a 2015 evolucionem cap a una etapa nòmada, ja que comencem a comercialitzar la cervesa que fabricàvem a les instal·lacions d'altres cerveseres. Al mateix temps, començàvem a rebre premis i distincions per les nostres creacions, tant en l'àmbit nacional com internacional.

L'últim salt, i de moment el més important va ser l'octubre de 2015, data en la qual inauguràvem la nostra pròpia cervesera, amb un equip de primera qualitat importat des dels Estats Units; una brewhouse de 2.000 litres per cocció i 6 fermentadors de 4.000 litres. Durant l'agost de 2018 ampliem la nostra producció un 40%. Incorporant dues fermentadores de 6.500 litres, arribant a una màxima capacitat productiva de 40.000 litres, que suposen unes 120.000 botelles al mes, gairebé unes 1.500.000 botelles anuals.


Qui són els seus fundadors?

Els fundadors varen ser 4 persones (3 de la mateixa unitat familiar), on cadascun aportava diferents possibilitats i perspectives.


Per què neix? Quina és la seva filosofia?

En els seus inicis, neix d'una inquietud personal. La d'elaborar per un mateix cervesa de qualitat, podent ser autosuficient en el consum. Comencem a fer els primers lots a la cuina de casa fa uns anys. Les primeres catàstrofes van ser donant pas a una cervesa cada vegada més bevible. Al moment en què la cervesa comença a semblar cervesa, comencen a arribar amics a casa, com de casualitat, i així vam haver d'augmentar la producció. A la gent li va començar a agradar la birra "pirata" i finalment ens vam decidir: La Pirata sortia de la clandestinitat i començava el seu procés de comercialització.

La filosofia de l'empresa és crear i elaborar cerveses artesanals de qualitat, naturals i incendiàries.


Quants llocs de treball crea?

En l'actualitat, la plantilla es compon per sis persones a jornada completa i una setena a mitja jornada.

Treballa amb o per algun projecte social o col·labora amb alguna iniciativa?

Treballem amb Ampans i col·laborem activament amb diferents projectes, associacions i entitats del territori. En ser una fàbrica cervesera, estem més involucrats en el teixit cultural. Així que els projectes socials amb els quals participem provenen de l'àmbit cultural, que al seu temps barregen compromís social, desenvolupament personal, oci i la mateixa cultura. Gegants, castellers, carameles, ateneus, festes majors, associacions de veïns, associacions culturals locals, col·lectius musicals, ramaders, agricultors... tots aquests són el nostre projecte social.


La vostra identitat territorial és molt visible. Quina és la seva relació amb el territori?

Encara comercialitzem les nostres cerveses per tota la península i exportem prop del 30% de la nostra producció a diferents països d'Europa. La nostra relació i vincle amb el territori és total. Som partícips de la dinamització econòmica del Bages. Emprem set persones de la comarca i molts dels nostres proveïdors són del país. Les nostres cerveses es poden gaudir a moltes poblacions. Tenim a disposició de qui vulgui, el nostre “taproom”; un espai de degustació (divendres i dissabte), on programem diferents accions culturals. Volem ser una cervesera de proximitat, de casa.


Quin creieu que és el vostre element diferencial?

A banda de ser una empresa amb arrels al territori. Com a integrant del sector de la cervesa artesana, ens diferenciem en conjunt, ja que no utilitzem cap producte químic a cap part del procés d'elaboració de les nostres cerveses ni pasteuritzem, per tant, produïm cerveses vives de màxima qualitat.

En l'àmbit particular, tenim una depuradora pròpia de residus (som l'única cervesera a la península que la té), que ens permet tenir un nivell molt alt pel que fa al medi ambient. I un altre punt fort, a escala productiva, és que oferir un registre molt, molt ampli d'estils... des dels més clàssics i reconeguts, als que són amb molt de llúpol, passant per cerveses negres i potents, àcides, acètiques, amb fruita, envellides en botes...