Quins valors compartim?

Suport als drets fonamentals
Productes ecològics

Gallinas&Focas: proactivitat, territori i economia social

Gallinas&Focas és la història d'un vi que neix el 2009 fruit de la unió d'Esment i la bodega 4Kilos Vinícola, amb l'objectiu d'elaborar un vi propi de qualitat amb valor social. La finalitat de la nostra entitat és donar feina i oportunitats a les persones amb necessitats de suport i aquest és el propòsit de cada projecte que posem en marxa.

Quins van ser els primers passos de Gallinas&Focas? On es va desenvolupar el projecte?

Tot va començar quan Esment va decidir presentar-se al concurs que va convocar l'Ajuntament de Palma pel projecte de desenvolupament del llegat Weyler, que consistia a reconvertir la finca de Son Roca, que fins al moment era de secà amb ametllers i garrovers.De l'any 2009 al 2011 el projecte de vinificació del raïm es va fer al celler dels nostres col·laboradors, 4Kilos vinícola, ja que nosaltres no disposàvem encara de celler. Paral·lelament, vàrem començar a plantar la vinya i a preparar el projecte per la construcció d'un celler a les nostres instal·lacions.

Actualment, es du a terme a la bodega i a les vinyes de cultiu ecològic de la finca de la Casa Esment, on es realitza tot el procés d'elaboració gràcies a la implicació de les persones de l'entitat, que participen activament en tot el procés.


Qui en són els fundadors?

Els fundadors són Esment i 4Kilos Vinícola.

Esment és una organització que es dedica a millorar la qualitat de vida de les persones amb diferents necessitats de suport i les seves famílies i perquè gaudeixin de les mateixes oportunitats que tots els ciutadans.

4Kilos Vinícola és un projecte que neix a Mallorca l'agost de 2006 de la mà de Francesc Grimalt i Sergio Caballero. Francesc Grimalt és enòleg i és conegut per haver recuperat la varietat autòctona callet en el panorama vinícola Balear. Sergio Caballero és soci fundador i codirector del festival de música avançada i art multimèdia SÓNAR, del qual és responsable de la seva imatge.


Per què neix? Quina és la seva filosofia?

Neix de la voluntat d'impulsar la inserció laboral de persones amb diferents necessitats de suport. La filosofia d'Esment és millorar la seva qualitat de vida perquè creiem que totes les persones mereixen l'oportunitat de gaudir d'una bona vida. Només una societat inclusiva i basada en els drets pot garantir l'acceptació de la diversitat.

A més a més, ens permet elaborar un producte ecològic mallorquí de qualitat per reforçar la nostra oferta gastronòmica..

Quants llocs de treball genera?

De manera intermitent entre 10-15 llocs de treball.

Treballeu amb algun projecte social o col·laboreu amb alguna iniciativa?

Els qui van col·laborar i fer possible que Gallinas&Focas fos una realitat van ser les persones amb necessitats de suport que formen part d'Esment. I és que darrere d'aquest vi s'amaga una història d'alt contingut humà que comença amb una tempesta d'idees (brainstorming) realitzada per membres d'Esment per a donar un nom al vi. Quan se'ls va preguntar per què havien triat aquest nom la seva resposta va ser clara: les gallines són divertides i les foques aplaudeixen. Al mateix temps se'ls va demanar que fessin dibuixos de gallines i foques que posteriorment servirien per a il·lustrar l'etiqueta del vi. Els mateixos usuaris d'Esment van ser els qui van seleccionar i trepitjar el raïm de 2009, per a aconseguir un vi propi.


La vostra identitat territorial és molt visible. Quina és la relació que teniu amb el territori?

Hem recuperat el cultiu tradicional de la vinya en vas. Ho fem de manera ecològica, amb la mínima intervenció i respectant al màxim la natura. Tots els nostres vins estan elaborats amb varietats locals: mantell negre i premsal blanc.

A més a més, ens encarreguem del manteniment d'altres cultius com són l'olivera, el garrover, l'hort ecològic i les plantes aromàtiques.


Quin creieu que és el vostre element diferencial?

Hem obtingut un vi mallorquí amb la varietat autòctona Mantell Negre, amb un bon equilibri d'acidesa i amb un aroma de fusta ajustat que permet apreciar els aromes de fruita que el fan fresc al paladar. Un vi molt elegant i bo de veure, que mostra les característiques de la nostra terra.