Quins valors compartim?

Productes de Km 0
Suport als drets fonamentals
Responsabilitat mediambiental
Productes artesanals
Benestar social
Gestió ètica

El model d'Es im-perfect: transformador, verd i social

Es im-perfect® és l’empresa d’inserció laboral i de transformació alimentària de la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que, des de l'any 2014, actua sobre tres necessitats socials a través d’un model innovador i empoderador: lluitar per l’aprofitament alimentari, garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible per a tota la població i crear oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.

Quins van ser els primers passos d'Es im-perfect? On es va desenvolupar el projecte?

L’any 2018 vam inaugurar l’obrador de la marca es im-perfect® al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. Així, a pocs quilòmetres del Parc Agrari del Baix Llobregat -conegut com “el rebost de la regió metropolitana de Barcelona”-, naixia un espai d’inserció sociolaboral i d’innovació per l’aprofitament alimentari que consolidava el model circular d’Espigoladors.


Qui en són els fundadors?

La Fundació Espigoladors va néixer de la mà de tres persones emprenedores arran de la crisi social i econòmica de 2008.


Per què neix? Quina és la seva filosofia?

Els efectes derivats de la crisi, entre els quals l'augment de la taxa de desocupació i pobresa entre la població, van visibilitzar problemàtiques com la manca d'accés a una alimentació saludable per part dels col·lectius més vulnerables. De manera paradoxal, a aquesta problemàtica se li sumava la del malbaratament alimentari, d'abast més global i amb greus conseqüències ambientals. El projecte neix, doncs, de la voluntat de fer front a un triple repte, des d'una mirada social i ambiental: reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a una alimentació saludable i sostenible i generar oportunitats laborals per a persones en situació de vulnerabilitat.


Quants llocs de treball genera?

Actualment, l'organització compta amb un equip multidisciplinar de més de 20 persones treballadores, que treballen en àrees diverses: projectes, sensibilització, producció alimentària, comunicació, espigolaments, etc. En concret, a l'obrador generem oportunitats laborals i formatives per a persones que es troben en risc d'exclusió social, especialment del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. Des de l'inici de l'activitat de l'obrador hem ofert oportunitats laborals a prop d'una cinquantena de persones.

Treballeu amb algun projecte social o col·laboreu amb alguna iniciativa?

La marca es im-perfect® neix d'un projecte social i ambiental, la Fundació Espigoladors, i en si mateixa és una marca compromesa amb la justícia social i la sostenibilitat ambiental. Per altra banda, tant des de la Fundació com des d'es im-perfect® col·laborem i teixim sinèrgies amb diverses organitzacions, empreses o col·lectius amb qui compartim valors i la voluntat de treballar per crear impacte social. Per exemple, els expositors de producte que facilitem a les petites botigues on venen el nostre producte els elabora Aspasim, entitat que treballa amb persones amb discapacitat.


La vostra identitat territorial és molt visible. Quina és la relació que teniu amb el territori?

Els nostres productes estan elaborats amb matèria primera de proximitat i de temporada. Recuperem excedents de fruita i verdura de productors locals, sobretot del Parc Agrari del Baix Llobregat, de la zona agrària de la Conca de la Tordera o, en el cas dels cítrics, de terres de l'Ebre. Un dels objectius de la marca i del projecte d'Espigoladors és visibilitzar la pagesia i l'agricultura local, apropar la gent de la ciutat al camp, ja sigui a través d'una experiència vivencial com és l'espigolament, com a través dels ingredients de les nostres conserves.


Quin creieu que és el vostre element diferencial?

Oferim un producte d'alta qualitat i saludable (les nostres conserves tenen un percentatge molt alt de fruita i verdura, i són 100% naturals) que té un impacte molt positiu, tant ambiental com social. Darrere el nostre claim, "donem segones oportunitats a fruites i verdures lletges i a persones boniques", hi ha un compromís en la lluita contra el malbaratament alimentari, un dels grans problemes ambientals del nostre temps, i a favor de la justícia social i la creença que tothom té dret a un lloc de treball digne.