Quins valors compartim?

Productes de Km 0
Productes artesanals

Parlem amb Artium, el celler que escolta la seva terra!

El Projecte neix el 1908, amb l'objectiu de fer l'elaboració del vi un comerç just.

¿Quines van ser les primeres passes d'Artium?

Neix l’any 1908, quan 8 pagesos signen els primers estatuts cooperatius per elaborar conjuntament el vi. Es va arribar a tenir fins a 1400 socis. Actualment, en som 100.


On neix i on es desenvolupa el projecte?

Neix a Artés, en una altra zona on actualment hi ha instal·lacions. L’any 1940 ens traslladem al C/Rocafort i comencem a elaborar cava a part dels vins. També creixem en altres departaments com ara, secció de pinsos, destil·leria, crèdit, molí de l’oli…


Qui són els seus fundadors?

Jaume Arissa, Josep Berenguer, Joan Canelles, Joan Fargues, Víctor Riera, Josep Roca, Josep Sallent, Valentí Serarols, Salvador Solergibert i Joan Soler.


Per què neix? Quina és la filosofia?

Per donar un preu digne al raïm. S’ajunten per fer compres conjuntes i elaboració conjunta del vi. I així posar el preu que toca, ja que abans de constituir-se com a cooperativa, els marxants de vi els donaven ben poca cosa pel seu vi i no s’hi podien guanyar la vida.


Quants llocs de treball crea?

Als anys 40 vam arribar a tenir 1400 socis, arribant a entrar 5.000.000 kg de raïm i donant feina directa a més de 25 treballadors. Actualment, té 100 socis i s’entren 100.000 kg de raïm i es dona feina a 16 persones perquè la cooperativa ha diversificat el negoci i té 4 branques: elaboració de vins i caves, agrobotiga, espai ARTIUM (restauració i enoturisme) i distribució.

Treballa amb algun o per algun projecte social o iniciativa?

Hem treballat conjuntament amb altres empreses socials i de treball just en el projecte Terra de Profit creat l’any 2017, també tenim proveïdors a l’Agrobotiga que treballen la integració social com ara: Espigoladors, Riuverd, Ampans, i projectes de manteniment del territori com ara la gent de BIOLORD (poma alta muntanya).


La vostra identitat territorial és molt visible. Quina és la seva relació amb el territori?

Neixem de la terra i treballem per la terra. Treballem pel territori al 100% i intentem tenir i comprar el màxim de coses, ja siguin materies primeres o auxiliars pels nostres vins del més a prop possible i de projectes amb sentit comú.


Quin creieu que és el vostre tret diferencial?

Ser templers de la varietat autòctona picapoll! Quan a l’any 1955, en lloc d’arrencar-lo com va fer tothom, el vam revalorar el vam fermentar sol i en vam posar el vi en ampolles de 75 cl. Va ser una innovació de l’època i va permetre que un raïm complicat i poc productiu, passés a ser el distintiu d’una zona.